Moj Dnevnik 1.0


O programu:
Ovaj programčić sam napisao jednog lepog popodneva za 20 minuta, a nadam se da ću ga koristiti i duže. Veoma je jednostavan, a kao što verovatno možete i da pogodite, služi za elektronsko vođenje dnevnika. Sve podatke čuva u običnom ne kompresovanom tekstualnom fajlu dnevnik.dat u kome su datum i sam unos za taj datum rastavljeni sa "|". (da, čuo sam za XML, ali meni je ovo dovoljno).

.plan:
E sada, ovde ima svašta da se doda, export, import, podrška za gore pomenuti XML, izmena i brisanje unosa, možda GZIP kompresija text fajla i slično. Napredne mogućnosti formatiranja zapisa (za unos i prikaz sam koristio QTextEdit, tako da je moguće ugraditi i mali txtprocesor i time omogućiti bolje uređivanje dnevnika). Ko je pomenuo ubacivanje slika??? Ali meni stvarno ništa od ovoga ne treba, pa pošto je source tu, možete sami dodati šta Vam treba.

Važna napomena:
Ukoliko program pokrećete iz konzole sa ./dnevnik i iz kfm-a (kde), ili nekog drugog fajl menadžera, podrzumevana lokacija dnevnik.dat fajla se razlikuje. (u prvom slučaju je ./dnevnik.dat, dok je u drugom ../dnevnik.dat). Pokrećite program uvek na isti način i neće biti problema. (ako neko zna kako ovo da rešim, neka mi momentalno javi!)

Download:
Izvorni kod ovog programa možete preuzeti odavde. Potrebno je da imate QT biblioteku (verzija 3), koja je besplatna za Linux (FreeEdition), a može se preuzeti sa kde.org, trolltech.com i mnogih drugih sajtova. Najverovatnije je imate i na diskovima vaše distribucije. (Ako imate KDE3, imate i QT biblioteku sigurno). Potrebno je da imate i normalan kompajaler (gcc, ja sam probao sa 2.96, 3.1 i 3.2). Program prevodite tako sto prvo dekompresujete arhivu sa "tar -xvzf dnevnik.tar.gz", zatim udjete u novi direktorijum "cd dnevnik", i onda pokrenete kompjaliranje sa "qmake;make". Dobićete dnevnik izvršnu datoteku u tekućem direktorijumu, pokrenite je i možete je koristiti.

Kako program izgleda:
unos

prikaz